Babka jajowata — dlaczego warto uwzględnić ją w swojej diecie?

KetoShop.pl, 21 lipiec 2021
Babka jajowata — dlaczego warto uwzględnić ją w swojej diecie?

Babka jajowata — dlaczego warto uwzględnić ją w swojej diecie?

Do jej popularyzacji przyczyniła się rosnąca sława diety ketogenicznej, w której sprawdza się jako składnik wypieków. Ale babka jajowata to nie tylko wygodny zamiennik mąki. Jej bogaty skład sprawia, że jest znakomitym uzupełnieniem każdego jadłospisu. Sprawdź, dlaczego warto ją w nim uwzględnić!

W medycynie naturalnej babka jajowata znana jest od wieków — zwłaszcza w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie jest ona rośliną dość pospolitą. Wykorzystuje się zarówno jej nasiona, jak i łupiny.

W sklepach babka zaczęła pojawiać się na szeroką skalę stosunkowo niedawno. Za jej popularność odpowiadają w głównej mierze osoby stosujące ketogeniczną dietę, którzy odkryli w babce magiczny składnik wypieków, gwarantujący wilgotne i miękkie ciasto zbliżone do pszennego. Przy zastosowaniu keto mąk — na przykład migdałowej czy kokosowej — jest to znacznie trudniejsze.

Babka jajowata w diecie ketogenicznej — dlaczego warto?

W składzie babki jajowatej w zasadzie brak węglowodanów — zawiera głównie błonnik, który nie jest trawiony przez nasz układ pokarmowy, a także tłuszcze i białka. Może więc służyć jako składnik mieszanki do wypieku chleba czy ciast ketogenicznych, oprócz mąk z orzechów mających podobny skład.

Babkę wyróżnia duża ilość błonnika, którego w keto jadłospisie niestety często brakuje. Głównym ich źródłem są w końcu owoce i warzywa, które na tej diecie spożywa się w śladowych ilościach. Warto go uzupełniać, ponieważ oczyszcza układ pokarmowy, zapobiegając powstawaniu złogów jelitowych. Gwarantuje również uczucie sytości, pomocne w walce z apetytem na przekąski — zwłaszcza w pierwszych fazach keto diety, gdy przyzwyczajony do spożycia cukrów organizm stale domaga się jedzenia.

Babka jajowata to sekret ketogenicznych wypieków, które ze względu na brak tradycyjnych mąk często są znacznie mniej elastyczne i miękkie, a także gorzej się kleją. Rozrobiona z ciepłą wodą, działa lepiej niż siemię lniane, pięknie sklejając bułeczki czy chleb i nadając im lepszą strukturę.

Babka jajowata — jakie ma właściwości?

Łupiny i nasiona babki jajowatej są znakomitym źródłem błonnika, który jest niezbędny w każdej diecie. Wspomaga on pracę jelit, oczyszczając je i ułatwiając wypróżnianie. Pomaga również w pozbywaniu się toksyn z układu pokarmowego. Babka jajowata działa również osłonowo i prebiotycznie.

Co ciekawe, mimo że pomaga w trawieniu, babka może również działać przeciwprzeczyszczająco. Przy biegunkach może być stosowana jako środek wspomagający wchłanianie wody w jelitach.

Stosując babkę jajowatą, nie należy przekraczać dziennej dawki 10 g. Na opakowaniu producenta znajdziesz zalecenia dotyczące dozowania. Warto również skonsultować jej zastosowanie ze swoim dietetykiem.

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj