Omega 3 i Omega 6 – jak równoważyć je w diecie?

KetoShop.pl, 28 wrzesień 2020
Omega 3 i Omega 6 – jak równoważyć je w diecie?

Omega 3 i Omega 6 – jak równoważyć je w diecie?

Odpowiednia równowaga kwasów Omega-3 i Omega-6 w diecie jest kluczowa dla wielu sfer funkcjonowania organizmu. Jak o nią zadbać? W których dietach należy obawiać się o niedobory tych nienasyconych kwasów tłuszczowych?

Przeglądając poradniki dotyczące zdrowego żywienia, zazwyczaj często można trafić na wzmianki dotyczące kwasów Omega-3 i Omega-6. Nic dziwnego – te nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią fundamentalną rolę w regulacji funkcjonowania organizmu na wielu poziomach. Spożywanie bogatych w nie produktów pozytywnie wpływa na stan zdrowia, skóry i włosów. Warto pamiętać, że ważna jest ich odpowiednia równowaga. Najczęściej nasze diety są znacznie bogatsze w kwasy Omega-6 niż Omega-3. Przemyślane planowanie swojej diety i wzbogacanie jej odpowiednimi suplementami może pomóc w osiągnięciu balansu. Warto również wzbogacić ją o oleje MCT, poprawiające absorpcję witaminy E, wapnia i magnezu.

Kwasy Omega-6

Najczęściej spotykanym w naszej diecie przedstawicielem Omega-6 jest kwas linolowy. Największe jego stężenie można znaleźć w olejach – słonecznikowym, z pestek dyni czy winogron, a także z wiesiołka. Dużą jego zawartością cechują się również orzechy włoskie, a także masło słonecznikowe.

Na niedobór kwasów Omega-6 nie narzekają zazwyczaj weganie i wegetarianie dbający o zróżnicowaną dietę. Wszystko dlatego, że najbogatsze w kwas linolowy i inne kwasy z tej grupy są produkty pochodzenia roślinnego. Z kolei osoby spożywające w większości produkty nabiałowe, mięsa i ryby, mogą mieć problem z niewystarczającą ilością Omega-6 w diecie. Dlatego w tradycyjnym wariancie diety ketogenicznej warto je suplementować, pijąc oleje.

Kwasy Omega-3

Obecność kwasów Omega-3 w naszej diecie jest najczęściej mniejsza, choć w przypadku diety ketogenicznej uwzględniającej ryby proporcje mogą być odwrócone. Do najważniejszych kwasów tłuszczowych z tej grupy należy kwas alfalinolenowy oraz długołańcuchowe: dekozaheksaenowy i eikozapentaneowy. Długołańcuchowe kwasy można znaleźć przede wszystkim w tłustych rybach morskich, a także tranie norweskim. Do ich najpopularniejszych źródeł należą takie ryby jak tuńczyk, łosoś, śledź, makrela czy sardynka. Dlatego w przypadku diet bogatych w tłuste ryby zazwyczaj nie ma konieczności ich suplemenetowania.

Kwas alfalinolenowy w największych ilościach występuje w powszechnie stosowanych olejach roślinnych – rzepakowym i lnianym. Aby zwiększyć jego spożycie, warto wprowadzić do swojej diety siemię lniane, które znakomicie zastępuje jaja np. w wypiekach.

Korzyści ze spożywania nienasyconych kwasów tłuszczowych

Spożywanie kwasów Omega-3 i Omega-6 wpływa pozytywnie na funkcjonowanie organizmu, oraz wygląd skóry i włosów. Ich suplementacja zalecana jest w zasadzie każdemu, ale szczególne korzyści mogą czerpać z niej osoby zmagające się ze schorzeniami skórnymi takimi jak atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. Pomaga bowiem łagodzić stany zapalne, nawilża skórę od środka i zmniejsza dyskomfort związany ze swędzeniem.

Regularne spożywanie Omega-3 i Omega-6 zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i miażdżycy. Obniża również poziom cholesterolu LDL. Innym korzystnym działaniem jest obniżenie ciśnienia tętniczego. Dlatego suplementację

zaleca się zwłaszcza osobom będącym predysponowanymi do tych dolegliwości.

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj