Zapisz się i zgarnij rabat
Bądź na bieżąco z promocjami i nowościami z rabatem 5%
Producenci
Tran na wzmocnienie całego organizmu - Blog Ketoshop.pl
16.jpg

Tran to ciekły tłuszcz (olej) otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb pochodzących z rodziny dorszowatych. Słynie ze specyficznego smaku i zapachu. Już w XVII wieku zauważono, że jego spożycie wpływa korzystnie na zdrowie człowieka. Leczono nim krzywicę i choroby reumatyczne. Pod koniec XIX wieku norweski farmaceuta Peter Moller, jako pierwszy docenił i opisał inne właściwości medyczne tranu oraz opatentował proces produkcji. Ale wszystkie prozdrowotne działania oleju poznano dopiero w latach 60. XX wieku. Wyniki badań wykazały, iż posiada duże ilości składników odżywczych m.in nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3, omega 6 w tym kwasy DHA, EPA, oraz świetnie zbilansowane witaminy A i D. Obecnie stanowi doskonały suplement diety. Warto, więc poznać jego właściwości.

Właściwości tranu norweskiego

- doskonale wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego - choroby tego układu najczęstszą przyczyną zgonów w naszym kraju. Mimo coraz dokładniejszej aparatury i nowoczesnych metod leczenia, co roku „na serce” umiera ok. 200 tysięcy Polaków. Przyczyną jest m.in. otyłość, zła dieta, stres i mało ruchu. Serce nie potrafi przepompować wystarczającej ilości krwi, a wraz z nią odpowiedniej dawki tlenu oraz składników odżywczych. Głównymi objawami jego niewydolności są: arytmia, ból za mostkiem, kłopoty z oddychaniem, duszność, zmęczenie, nietolerancja wysiłku fizycznego oraz obrzęki stawów. Regularne picie tranu zapobiega miażdżycy, zawałowi serca i udarowi mózgu. Olej wspomaga normowanie ciśnienia tętniczego, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni czerwone krwinki przed ich przedwczesnym rozpadem, zwalcza zły cholesterol (LDL). Obniża też krzepliwość krwi i rozbijają skrzepy powstające w żyłach. Po tran warto sięgnąć w okresie jesienno-zimowym, gdy drastycznie wzrasta liczba przeziębień. Wzmacnia układ odpornościowy, pobudza organizm do produkowania hormonów przeciwzapalnych, uszczelnia, a także regeneruje błony śluzowe więc drobnoustroje nie przedostają się do wnętrza organizmu.

- wzmacnia układ kostno-mięśniowykości utrzymują naszą sylwetkę w pionie, stanowią rusztowanie dla mięśni i skóry, osłaniają niektóre narządy m.in. mózg i serce, magazynują sole mineralne oraz wytwarzają krew. Na ich zdrowie ogromny wpływ ma tran. Kiedyś był podawany dzieciom w przedszkolu w ramach profilaktyki zdrowotnej. Potem akcja została przerwana. A szkoda. Tran ułatwia prawidłowe wchłanianie wapnia i fosforu, zapobiega krzywicy u dzieci oraz osteoporozie u osób dorosłych. Zasada, lepiej zapobiegać niż leczyć, doskonale sprawdza się właśnie w przypadku osteoporozy. Trudno odwrócić proces utraty kości i spowodować, aby ponownie nabrały gęstości, przestały się wyginać i łamać.

- usprawnia pracę mózgu - to właśnie mózg dowodzi całym naszym systemem nerwowym, odpowiada za podstawowe procesy życiowe m.in. działanie zmysłów wzroku, słuchu, dotyku, węchu i smaku, wszystkie rodzaje pamięci, procesy myślowe, emocje. Steruje pracą serca, produkcją hormonów, wpływa na koordynację ruchów, temperaturę ciała i pH krwi. Lekarze nie potrafią jeszcze zainicjować regeneracji komórek nerwowych. Dlatego choroby mózgu, które przyspieszają obumieranie neuronów, są nieuleczalne. Profilaktyka polega na spowolnieniu procesu ich degradacji. Właśnie w takich sytuacjach niezastąpiony jest tran, a zwłaszcza zawarty w nim kwas linolowy (CLA). Osoby, które go zażywają nie mają kłopotów z koncentracją, pamięcią, lepiej się uczą i są sprawniejsze ruchowo. Olej poprawiając ukrwienie mózgu zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i starczej demencji;

- pomaga w leczeniu chorób oczu - mówi się, że oczy są zwierciadłem duszy, wyrażają nasze myśli i emocje. Ale wielogodzinna praca przy komputerze, czytanie książek przy złym oświetleniu, oglądanie zbyt długo telewizji. osłabiają wzrok. Picie tranu zapobiega m.in. kurzej ślepocie, zapaleniom spojówek oraz owrzodzeniu rogówki;

- poprawia stan skóry, włosów i paznokci - włosy stanowią ważny element wizerunku, a także główną ozdobę kobiet i mężczyzn. Zdrowe dodają urody, przyciągają wzrok, zwiększają pewność siebie. Ale stres, zła pielęgnacja lub awitaminoza powodują ich przesuszenie, łupież, siwienie, wypadanie i rozdwajanie końcówek. Tran je wzmacnia oraz nadaje piękny połysk. Również paznokcie są wizytówką każdej osoby. Powinny być różowe i gładkie. Niestety często ich wygląd odbiega od ideału. Bruzdy, żółte plamy, ułamane końcówki bywają pamiątką po żółtaczce, grzybicy, zapaleniu płuc, ataku łuszczycy lub chemioterapii. Świadczą o chorobach serca, niedoczynności tarczycy, marskości wątroby. Aby znów były mocne i lśniące potrzebują właśnie tranu. Ponadto olej ten niweluje wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry, regeneruje naskórek, łagodzi łuszczycę, trądzik, zapobiega nadmiernemu rogowaceniu i suchości skóry;

Najlepszy jest tran w butelkach, jej ciemne ściany chronią przed światłem. Kapsułki zwierające olej mogą być zrobione z żelatyny, skrobi, często dodaje się do nich substancje pomocnicze m.in. wodę, glicerol utrzymujący wilgoć, barwniki, konserwanty lub olejki zapachowe.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl