Witamina B12 – kiedy i dlaczego warto ją suplementować?

KetoShop.pl, 17 marzec 2021
Witamina B12 – kiedy i dlaczego warto ją suplementować?

Spośród wszystkich witamin z grupy B, niedobory B12 są jednymi z najczęstszych. Utrzymywanie jej właściwego poziomu jest kluczowe dla właściwego funkcjonowania organizmu. Sprawdź, jakie są symptomy obniżonego poziomu witaminy B12 i jakie jest zapotrzebowanie dorosłego organizmu na ten składnik.

Witamina B12 ma niebagatelny wpływ na funkcjonowanie organizmu – a zwłaszcza układu nerwowego. Jej suplementacja jest szczególnie zalecana przy diecie wegańskiej z uwagi na jej występowanie przede wszystkim w produktach odzwierzęcych. Nie znaczy to jednak, że osoby jedzące mięso, ryby, jaja i nabiał nie mogą nabawić się jej niedoboru – wręcz przeciwnie, zdarza się to dość często. Jak rozpoznać niski poziom witaminy B12?

Niedobór witaminy B12 – objawy

Rozpoznanie niedoboru witaminy B12 nie jest łatwe, dlatego warto regularnie robić badania diagnostyczne krwi celem zweryfikowania jej poziomu – zwłaszcza jeśli wykluczasz ze swojego jadłospisu produkty odzwierzęce. Może manifestować się szeregiem objawów ze strony układu nerwowego, od zmęczenia, apatii i otępienia po stale obniżony nastrój, a w skrajnych wypadkach – depresję. Niedobór witaminy B12 często zdradza również skóra. Może o nim świadczyć jej przesuszenie, bladość i wypryski.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie tylko niski poziom żelaza może doprowadzić do anemii, czyli niedokrwistości. Niedobór witaminy B12 również może spowodować rozwój tej choroby. Wszystko dlatego, że bierze ona udział w syntezie kwasów nukleinowych w szpiku kostnym, wytwarzającym leukocyty i erytrocyty. Do najpowszechniejszych objawów anemii należy osłabienie, bladość, zawroty głowy i zaburzenia koncentracji.

Witamina B12 – jaką rolę odgrywa w organizmie?

Składnik ten reguluje procesy wytwarzania komórek krwi i pracę układu nerwowego. To właśnie z tego wynika szereg objawów związanych z obniżonym nastrojem, brakiem energii, zmęczeniem i otępieniem wynikający z niedoboru. Witamina B12 steruje bowiem układem nerwowym, biorąc udział w tworzeniu neuroprzekaźników. Wspiera również układ odpornościowy, mięśniowy i kostny. Nic więc dziwnego, że uznaje się ją za tak istotną dla dobrostanu ludzkiego organizmu witaminę.

Witamina B12 – w jakich produktach ją znajdziesz?

Najlepszym źródłem kobolaminy nie jest, wbrew powszechnemu przekonaniu, mięso, a tłuste ryby (zwłaszcza śledzie czy makrele) i owoce morza. Stosunkowo dużym stężeniem witaminy B12 charakteryzują się również drożdże spożywcze. To właśnie one – a także algi morskie – mogą stanowić źródło tego składnika w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Witaminę B12 znajdziesz również w przetworach mlecznych i jajach.

Suplementacja witaminy B12

Nawet jeśli Twoja dieta jest bogata w te produkty, warto zastanowić się nad suplementacją. Rozpoczęcie przyjmowania suplementów B12 oraz ich dawkowanie należy oczywiście skonsultować ze swoim lekarzem. Trzeba bowiem pamiętać, że nadwyżki tej witaminy również nie są korzystne dla organizmu.

Dla osoby dorosłej zalecana dzienna dawka witaminy B12 to 2 mikrogramy. W przypadku kobiet w ciąży i karmiących są one nieco wyższe. W każdej sytuacji polecamy uprzednią konsultację lekarską. Oprócz suplementów B12 możesz zdecydować się również na kompleks witamin z grupy B, czyli B50, mający w składzie kobolaminę.

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj