Olej MCT, Olimp, 400 ml - Opis produktu
Jest to kompleks średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (Medium- Chain Triglicerides) pochodzenia roślinnego. W naturalnej postaci występują w bardzo ograniczonej ilości, a w pożywieniu ich głównym źródłem jest olej kokosowy. Tłuszcze MCT są całkowicie metabolizowane przez wątrobę z uwolnieniem energii, bez tendencji do magazynowania się w ustroju w postaci tkanki tłuszczowej. Dietetyczne właściwości kwasów tłuszczowych MCT wynikają z faktu, że z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej, a do ich trawienia w odróżnieniu od pozostałych kwasów tłuszczowych nie jest konieczna lipaza i żółć. Dla tego też olej MCT często stosowany jest w stanach upośledzonego wchłaniania tłuszczów. Kwasy tłuszczowe MCT wchłaniają się do krwioobiegu bardzo szybko (podobnie jak glukoza), a do spalenia potrzebują dwukrotnie mniej tlenu niż pozostałe kwasy tłuszczowe. Charakteryzują się dwukrotnie większą energią spalania (8,3 kcal/g) niż węglowodany czy białka (4 kcal/g), co jest przyczyną zwiększonej termogenezy organizmu (podniesienia jego temperatury). Bardzo szybkie wchłanianie i przekształcanie oleju MCT pozwala na oszczędzanie zapasów glikogenu mięśniowego podczas treningu sportowego. Kwasy MCT spowalniają ponadto przewodzenie kompleksu motorycznego organizmu, co wydłuża czas kontaktu śluzówkowego pokarmu, a przez to poprawia jego wchłanianie. Stwierdzono m.in. korzystny wpływ oleju MCT na absorpcję witaminy E, wapnia i magnezu.
- Dla sportowców oraz osób aktywnych fizycznie regulujących masę ciała
- Źródło szybkiej energii niezbędnej podczas wysiłku fizycznego
- Czynnik wzmagający przemiany anaboliczne
Olej MCT, Olimp, 400 ml - Składniki
Porcja: 14g
Porcji w opakowaniu: 28
Opakowanie: 400 ml
Składniki: Olej MCT, zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe z oleju palmowego i oleju z ziaren palmowych.
Wartość odżywcza (100g - 110 ml): na 100 g ▬ Na 14 g / 1 łyżka stołowa
- Wartość energetyczna 3470 kJ / 830 kcal, ▬ 485,7 kJ / 116,2 kcal
- Białko 0 g ▬ 0 g
- Węglowodany 0 g ▬ 0 g
- Tłuszcz w tym kwasy tł.: MCT : 100 g ▬ 14 g
- Kwas kapronowy (C6:0) 2 g ▬ 0,3 g
- Kwas kaprylowy (C8:0) 50-65 g ▬ 7,0 - 9,1 g
- Kwas kaprynowy (C10:0) 30-45 g ▬ 4,2 - 6,3 g
- Kwas laurynowy (C12:0) 3 g ▬ 0,4 g
Olej MCT, Olimp, 400 ml - Sposób użycia
Zalecane dziennie spożycie: 1 łyżka stołowa 2 razy dziennie przy posiłku przez pierwsze 2 dni, stopniowo zwiększając porcję co 3 dni, aż do uzyskania porcji optymalnej: 1-3 łyżek stołowych 2 razy dziennie.
Uwaga: Spożycie jednorazowo dawki większej niż 100 g, bez wcześniejszej adaptacji, może powodować pojawienie się dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Długotrwałe spożywanie wysokich dawek oleju MCT zwiększa zapotrzebowanie na L-karnitynę.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości lub uczulenia na którykolwiek ze składników preparatu. Jeśli jesteś w ciąży, karmiąca lub jesteś osobą w trakcie leczenia skonsultuj się z lekarzem przed podjęciem suplementacji.
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od wilgoci i światła.
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: Olimp Labolatories Sp. z o.o. Nagawczyna 109c, 39-200 Dębica